tisdag 22 maj 2012

Forma Books Award.

Forma Books Blog Awards


Nu är det dags igen för Forma Books Award, en tävling där man lyfter fram bokbloggare runt om i Sverige.
Läsarna får själv nominera den de tycker ska vinna (man får nominera sig själv också...) och priset är att de två vinnarna i kategorierna -Barn - Ungdomsböcker' och 'Bokblogg' får dela på 25.000 kronor kronor (dvs 125.000 var). 

Läs mer om tävlingen och reglerna här.

(Glöm inte att nominera din favoritblogg!) 

Box 101



Raphael är en gatupojke. I hela sitt liv har han rensat sopor på en soptipp. Han är fattig, vännerna är få men han har ändå det bättre än de flesta. Han har en liten hydda, bor tillsammans med sina släktingar och har oftast mat på bordet varje dag. Men livet som sopaerbetare är hårt och för det mesta hittar han skit och det som inte är avföring (ja, avföring) tar det reda på. Det vill säga, allt från papper till plast är värdefullt.
En helt vanlig dag upptäcker Raphael en alldeles speciell påse som innehåller en karta och när polisen en dag kommer på besök i jakt på en karta tvingas Raphael och hans vänner rymma från en säker död.

Nej tack. Boken var förvirrande, tråkig, otrovärdig och gick alldeles för snabbt fram och slutet var äckligt dåligt. Ingen bok för mig alltså. Framsidan var fantasilös och antalet huvudpersoner + bipersoner var för många och för krångliga för att hålla koll på så att jag var osäker på om jag ens skulle läsa klart den. Och nej, jag vet inte ens om det var värt att jag läste ut den.



Boken får 3 av 12 vargar, ingen bok att rekommendera! *suck*

söndag 20 maj 2012

Jana gästbloggar!





Jag tänkte tipsa om några ungdomsböcker som jag tycker har fått alldeles för lite uppmärksamhet. Det är en serie om tio böcker där Solveig Olsson-Hultgren har skrivit 1900-talets kvinnohistoria. Det är skildringar om kvinnors liv och historia, om deras arbete, om drömmar och kampen för att uppnå dessa.

Första boken i serien heter Siden, sammet, trasa, lump och utspelas 1899. Elvaåriga Elin och hennes familj har precis flyttat till ett litet torp i Småland. Nu har familjen inte råd att bo kvar – det saknas 20 kronor. Föräldrarna börjar prata om att emigrera till Amerika, som många gjorde på den tiden. Elin vill verkligen inte emigrera, som före detta statarunge vet hon hur det är att inte ha ett riktigt hem och att ständigt vara på resande fot. Nu har familjen ett alldeles eget torp och Elin går i skolan och har fått nya vänner. Här trivs hon och här vill hon stanna. Så en tidig sommarmorgon ger hon sig iväg, fast besluten att tjäna ihop de tjugo kronorna som saknas för att familjen ska kunna bo kvar i torpet.
Detta blir upptakten till en historia som sträckers sig hundra år framåt i tiden.

Andra boken heter Arbetets döttrar och Elin är nu femton år och arbetar på pappersbruket. Hon drömmar om att förändra samhället och om att bli konstnär. På pappersbruket startas en fackförening och Elin blir invald i styrelsen. Hon blir tillfrågad en att måla en tavla som ska hänga i fackföreningens lokaler. Elin ser sin chans att få synliggöra de undanskymda kvinnorna på det patriarkalt styrda pappersbruket och målar en tavla där de kvinnliga lumparbeterskorna framträder. Stolt visar hon fram sin tavla – bara för att få den förvisad till köksutrymmet. Istället hängs en tavla föreställande män i ett demonstrationståg upp i fackföreningens lokaler.

De följande åtta böckerna handlar om Elins döttrar, systerdöttrar och systerdotterdöttrar.

Drömmar av glas – utspelas 1917
Nya tider – utspelas 1921
Det fjärde rummet – utspelas 1933
Skärvor av kristall – utspelas 1938-39
Roller och ridåer – utspelas 1949
Spränga gränser – utspelas 1956
Revolternas år – utspelas 1968
Fyra systrar – utspelas 1975 och 1999

Det här är riktigt bra och upplysande böcker. Det är berättelser om unga flickor, om att växa upp och om att uppfylla sina drömmar. Om en ung fattig pappersarbeterska som kommer in på konstakademin, en ung kvinna som bilskollärare, en flicka som spelar rock ’n roll. De här grejerna kanske inte är så spektakulära, att flickor spelar rock ’n roll och så, men på den tiden var det uppseendeväckande. De här böckerna handlar om små och stora revolter, i hemmet, och i samhället.

Helst ska man läsa böckerna i kronologisk ordning, men det är inget måste. Böckerna är fristående och man kan välja att läsa bara en om det är någon särskild epok/historisk händelse man är intresserad av.


Min profilbild

Tack Jana för att du ville gästblogga! 
Kolla in Janas blogg här.
 



fredag 11 maj 2012

Aktuella tävlingar

Eli läser och skriver lottar ut ett bokpaket här,

Bokgläntan lottar ut ett exemplar av Eld eller Vanja och Ville här.

torsdag 10 maj 2012

Lovisa Gästbloggar: Fördomar och skit




Fördomar
Alla människor har dem. det finns inte en kotte på denna jord som inte har fördomar. men varför?
varför i hela friden ska vi ha fördomar om exakt allt och alla!

jag satt och tjuvlyssnade på ett par brudar i min egen ålder när jag fikade i stan för någon dag sedan. de snackade om killar. det största intresset i denna ålder. De snackade såklart om snygga killar, och fula killar. vadå fula? vem är det som bestämmer att man är ful? hur ska man se ut för att vara snygg?
jag började fundera på det...
hur kan man ha fördomar mot andras utseende? det enda på kroppen man knappt kan göra något åt. Man kan ju inte rå för hur man ser ut! man föds med ett utseende som är unikt. INGEN är likadan.
Normalt. vad är det? finns det utseenden som ser normala ut när alla ser olika ut? förklara det för mig i sådana fall.
men det finns det. dagens tjejer ha en midja på 10 cm i diameter, byst stora som bowlingklot, breda höfter och lår som är lika smala som fotlederna! vi ska helst väga ca 40kg när vi är runt 15 år, annars räknas man som överviktig. vi ska bära smink som får oss att förändra vårt utseende så mycket att när man tar bort sminket ser man inte vem personen är.
HUR KAN DET BLIVIT SÅ FEL!
Folk svälter sig för att passa in. Ser man inte ut som en barbiedocka till kroppen så blir man en utanför mängden. Man blir utstött, får inte hänga med de ''populära barbie-tjejerna'', utan får bilda sig en egen ''vi-som-inte-är-populära-grupp''.
När blev anorexiasmala tjejer snyggare än tjejer med en kvinnlig kropp. vi tjejer är skapade med bredare lår och höfter än killarna. det är SNYGGT! det är NATURLIGT. och det är INGENTING som vi ska försöka banta bort. 
vars är världen påväg?
Men alla tjejer där ute, vi är inte felfria små änglar.
Vi kräver vältränade, långa sportkillar med magrutor och vax i håret. vi delar upp killarna i två olika kategorier. sportkillarna och nördarna.
jag kan inte heller säga att jag inte har fördomar, för då skulle jag ljuga er alla rakt upp i fejset. jag är en vanlig tjej precis som hälften av jordens befolkning. 
men jag har börja tänka. tänka på vad vi egentligen håller på med.
Vi alla snackar skit om allt som är samhället. dagligen hör jag ord som- fetto, din fule fan, bög, hora, slampa, nörd. 
mycket av det vi säger är bara på skoj. SKOJ?! vad är ''skoj'' med de där orden? Okej om man kallar sin bästa vän nörd när hon/han pluggat supermycket till ett prov, men innan du klämmer fram det så kan du väl ta en titt så ingen i närheten kan ta illa upp. 
Ordet bög. 
jag är så sjuuuuukt less på dem som har fördomar om homosexuella. VARFÖR? 
''usch, det är äckligt'' hör man folk säga. vad är det som är äckligt med kärlek? det är ju en helt vanlig människa som blir kär i en annan helt vanlig människa. det är ju inte könet man blir kär i, utan en person. 
om du nu så gärna vill snacka skit om homosexuella så gå till ett enskilt rum och snacka där så INGEN kan ta illa upp. 
''men seriöst, ingen här är ju bög ändå'' 
Hur vet du det!? det kan visst finnas någon som är det i närheten. men de vågar inte säga något. de är rädda för fördomarna. allt de hela tiden tvingas höra, men måste lådsas som ingenting. de är rädda att bli mobbade, att vännerna skicker, allt skitsnack. såklart man inte då vill säga det högt. jag hade nog inte heller valt att berätta för någon om jag varit homosexuell.
folk blir mobbade. fysiskt och psykiskt misshandlade på grund av kärlek. för er alla som varit kär så vet ni att man inte kan rå för vem man blir förälskad i.
Jag förstår inte personer som kan säga- han ser bög ut.
Hur kan man se om någon är homosexuell. hur kan man se att någon älskar en av samma kön bara av att titta på personen. det är OMÖJLIGT! jag lovar.
men såfort en kille inte passar in, så blir han kallad bög. om en tjej beter sig lite som en kille så blir hon kallad lebb. 
VARS ÄR VÄRLDEN PÅVÄG!? det är inte såhär det ska vara. alla borde få se ut som man vill, få älska vem man vill, ha vilken stil man vill, gilla vilken musik som helst, kunna vara vän med vem som helst och sluta döma folk för utseendet, stilen, kärleken eller något annat!
nästa gång du öppnar munnen och ska slänga ut ett glåpord av något slag, tänk på detta som jag skrivit.
och för du som har dåligt självförtroende, du är vacker. du är speciell. du är lika viktig som alla andra och ingen, absolut ingen, har rätt att trycka ner dig. försök att se det positiva med digsjälv för du är unik, speciell och älskad av många.

Läs Lovisas recension på 'Pojken som kallades det' här.

måndag 7 maj 2012

Apokalypsen har börjat (för övrigt har jag cirkel-feber)


-Spoilervarning!-

Sommaren i Engelfors är varmare än någonsin. Skogen håller på att dö och fler och fler bönder går i konkurs - oförmögna att så någonting i den brännande hettan.
Samtidigt har sommarlovet precis slutat och de fem flickorna som är kvar, medlemmarna i Cirkeln förs tillsammans igen, men allting är inte lika enkelt som de hade trott, förut slogs de bara mot demoner och mörker men nu har de plötsligt mer än en fiende och anfallen kommer från oväntade håll.

Minoo är rädd, efter att hon besegrade Max är hon osäker på sina egna krafter. Vad är den där svarta röken som kommer ur henne och vad menade Max med att Demonerna har en plan för henne?
Hur goda är hennes krafter och varför är just hon en utvald när hon inte ens har ett element eller kan läsa Mönstrets bok som de andra..?

Anna-Karin bröt mot reglerna, missbrukade sina krafter och nu vill Rådet förhöra henne. Men rådet är illasinnade och vill göra allt för att fälla henne så hon flyr ofta till skogen. Men plötsligt verkar skogen hotfull och när hon en dag blir biten av en räv inser hon att något är fruktansvärt fel.

Ingen litar på Linnéa längre. Efter att hon avslöjat sina krafter, att kunna läsa tankar är det ingen som vågar umgås med henne längre. Dessutom har hon börjat tycka att Vanessa är väldigt vacker på sistone, vad är det hon känner egentligen och hur ska hon kunna bevisa för de andra att hon lärt sig att kontrollera sina krafter?

Vanessa är osäker, hennes pojkvän strular och hon blir mer och mer osäker på sig själv.
Hon vill så gärna hjälpa till, vara en de utvalda, hon tycker faktiskt om det, men hon har ingen aning hur hon ens ska överleva den kommande apokalypsen.


Ida hatar att vara utvald, hon vill bara vara vanlig, fortsätta mobba andra, vara populär, vara ihop med Erik och bara vara den som hon brukade vara, bitchiga, hatade Ida.
Men magin i hennes kropp gör att hon förändras och på grund av en ny förening, Positiva Engelfors som går ut på att folk, det vill säga alla i skolan inklusive ett flertal vuxna ska se allting positivt blir hon anklagad för att vara full av negativ energi och det gör att hon blir mer och mer impopulär.
Något som får de utvalda att inse att 'föreningen' är mer än bara en enkel förening. Kan det vara magi inblandat i det som får dem att medlemmarna att tappa fattningen och ska Ida ens orka hjälpa Cirkeln i deras kamp mot ondskans och Anna-Karins rättegång?

---

Jag älskar Minoo, det är nästan ingen som gör det men jag tycker att hon är härlig. Hon är annorlunda än de andra utvalda, hon har häftiga krafter och hon är faktiskt typ den enda i Cirkeln som verkligen, verkligen vill ha krafter.

Ville bara säga det...
Men över till boken.

Jag. Älskar. Den.

Helt ärligt, jag hade inga förväntningar för jag tyckte att Cirkeln var... rent av dålig. Okej inte dålig direkt men om jag hade gett den betyg så hade den fått en sexa av tolv (6/12). Den är bra men den saknar saker.
Men Eld däremot, den slog allt jag hade förväntat.
Den var spännande hela tiden, inte ens början var trist och den var så oförutsägbar i slutet att jag inte visste om jag skulle gråta eller skratta.
Språket är super, texten flyter bara fram och jag tycker att författarna har gjort ett väldigt bra jobb med uppföljaren.
Namnet till och med är speciellt, jag tog lång tid på mig att reda ut vad den egentligen stod för och jag har inte riktigt kommit på det än. Ett extra plus är framsidan, den kopplade ihop med historien och det kändes väldigt häftigt. Också kartan förstås, den visar hela Engelfors och jag bläddrade tillbaka många gånger för att kolla vars de var, försökte lista ut var alla platser var. (Tyckte om att både Korpen och Räven var med på bilden.)
Jag var så fast i boken att jag satt upp sent och läste den, den var helt omöjlig att släppa och när den var slut ville jag bara läsa den igen, love, love, love!
Okej, jag har inga fler ord utom att det enda jag faktiskt är besviken på är att det är så långt kvar till att den tredje och sista delen 'Nyckeln' kommer ut.

Åh, en allra sista sak också... Sista kapitlet alltså... Det var så kryptiskt att jag var tvungen att läsa om det minst två gånger och det gick rysningar genom hela kroppen när jag bara läste en liten del av den, jag förstod direkt vad det handlade om och tjuggablöff vad bra det blev, vill läsa Nyckeln nu!


11/12 vargar får den, helt klart! Älskar den.

söndag 6 maj 2012

Bara lite övrig info

Vet inte om det är så för er men det står att jag har läst 0 böcker i år och att mitt läsmål är 100 på GoodReads (Iallafall på gadgeten som är på bloggen) det är fel.
Mitt läsmål är 50 och jag har läst 21 böcker hittills. 


lördag 5 maj 2012

Jag brevväxlar med Ella!



MittimEllan

Jo, för ett tag sedan så checkade jag in Ellas blogg och jag har faktiskt ingen aning hur det kom sig sedan men nu har vi faktiskt börjat brevväxla konstigt och roligt nog.
Att skriva brev med någon är en av de bästa sakerna jag vet och jag är jätteglad att jag och Ella "träffades", vi har trots allt ganska mycket gemensamt (hittills).

Så, har ni någonsin bara träffat någon över internet och bestämt er för att fortsätta hålla kontakten med den personen? Skriv!

onsdag 2 maj 2012

Tävling hos AndyPandy

Just nu har AndyPandy en tävling på sin blogg där man kan vinna ett presentkort på 100 kronor.
Kom till tävlingen r.


tisdag 1 maj 2012

Jag har många andra intressen förutom att läsa och ett utav dom är att rita.
Jag ritar inte direkt för att jag tycker att jag är bra på det utan för att tänka på annat och slappna av.
Så för att dela med mig av några bilder som jag ritat skapade jag ett collage (delvis också för att Blogspot strejkar...) klicka på bilden för att den ska bli större.

Det jag ritat (från vänster uppifrån och neråt) 











1. Jim Hawkins (skattkammarplaneten)
2. Jim Hawkins (samma bild, oredigerad)
3. Jim Hawkins
4. Jim Hawkins (oredigerad
5. Jim Hawkins
6. Pirat
7. Lapphund
8. Hund
9. Naruto
10. Nine-tailed fox
11. Böcker (?)
12. Tja... En bild helt enkelt
13. Varg   
14. Pontus (från MalvinStudios)                                                                                                      
15. Jim Hawkins (Redigerad igen)
16. Hund (redigerad)                                                                                                                                                                                     

Bokhyllealfabetet #E/F

Insåg just precis att det var några veckor sedan jag lade upp den förra bokstaven så nu kör vi igen och denna gång så kör vi på E (och även F...)

#E


En häst åt Annika - Anna-Lisa Almqvist
En seger åt Annika - Anna-Lisa Almqvist
Erebos - Ursula Poznanski


Antal böcker: 3 (...)
Antal olästa: 0
Antal svenska författare: 2 av 3
Antal engelska böcker: 0
Bästa boken: Omöjligt att säga!
Sämsta boken: - 


Och tja... 3 böcker är inget att skryta med så vi kör med F på en gång.

#F


För vänskaps skull - Virginia Vail
Feber - Maggie Stiefvater
För evigt - Maggie Stiefvater
Fallen ängel - Becca Fitzpatrick
Förlorad ängel - Becca Fotzpatrick
Frestelser - Sara Shepard
För kärleks skull . Carol O' Day
Farligt möte - Pia Hagmar
Field Guide to the night sky - ?


Antal böcker: 9
Antal olästa ½ (Har inte direkt läst HELA guiden till stjärnhimlen.)
Antal svenska författare: (Minst) 2 
Antal engelska böcker: 1 
Bästa boken: Åh vad svårt, tycker om (nästan) allihopa!
Sämsta boken: Förlorad Ängel, usch!