söndag 1 april 2012

Rör mig inte!

Kolla så fint och gulligt de slog in boken innan de skickade den, älskar verkligen när förlagen lägger lite kärlek i sina böcker. Blev faktiskt så glad att jag var tvungen att fota den tusen gånger om. Love it! 


Juliette har inte rört en människa på tre år och i exakt 264 dagar har hon varit inlåst på ett mentalsjukhus, avskuren från omvärlden och stämplad som ett hot för hela mänskligheten.
Juliett kan, med en enkel beröring döda vem som helst. Utan att hon rör för det har hon en otrolig makt och när plötsligt alla djur dör, växterna vissnar, solen slocknar, molnen ändrar färg och människorna svälter är det många som vill utnyttja hennes krafter.

Men så möter Juliette Adam, Adam med de blåa ögonen som hon inte känner och något börjar förändras, vem är han, varför delar han cell med henne och varför är hungern efter att röra honom så stark? 


Återetablissemangets - de som lovade människorna att allt skulle förändras till det bättre får större makt men det blir inte bättre, snarare sämre har under en lång tid bevakat Juliette och när de en dag öppnar hennes celldörr och ber henne följa med dom med en pistol riktad mot huvudet har hon inget annat val. Hon förs bort också träffar hon Warner, ledaren för Återetablissemanget.
Han ger henne ett förslag, att slåss vid hans sida, förinta i stort sett hela mänskligheten och bli hans vapen. Oavsett vad hon väljer, om hon tackar ja tvingas hon döda miljontals människor och om hon tackar nej kommer hon ändå tvingas göra det på ett eller annat sätt, fast mot sin vilja.


Det här är en bok om att välja sina fiender, hålla sina vänner nära, ta rätt beslut, springa för sitt liv, våga visa sina känslor, det här är en bok om att överleva.


Vem kan inte älska titeln? Rör mig inte. Inget speciellt tänker man när man ser den för första gången men sedan kollar man igen. Samma titel men nu säger den två saker, rör mig inte, 'inte' är överstruket och titeln får en helt ny betydelse som passar så bra in på boken att jag blir glad bara av att se den. Äntligen en svensk översättning som är bättre än originalet!


Redan när jag hade läser första meningen vet jag att det här kommer bli en bra bok, nästintill omöjlig att släppa ifrån sig och det enda jag egentligen kan klaga på är att jag stannade uppe långt långt in på natten för att avsluta den.


Helt allvarlig, jag älskade boken från första sidan, hur Juliette beskriver sina långa dagar inuti en mörk cell, hur hon beskriver sitt liv i en liten bok som hon gömmer inuti väggen, hur hon från början stryker över varje förbjuden tanke till det att i slutet inte finns ett enda överstruket ord någonstans - ett bevis på hur hon blir starkare och mer självständig för varje dag som går. Jag älskar hur hon från början hatar att Adam sitter i samma cell som henne, rädd för att han ska av misstag röra henne till att hon börjar få känslor för honom och vill att han ska röra henne.
Hur hon så noggrant beskriver hur länge hon har suttit i cellen, hur länge sedan det var hon rörde en människa, hur länge sedan det var hon hade sett sig själv i en spegel osv.
Jag hade kunnat fortsätta hur länge som helst med att beskriva hur mycket jag gillar allting i den här boken, från alla konversationer till Juliettes reaktioner och handlingar, hennes krafter och... Stopp! Nu måste jag verkligen sluta. 


För det finns saker som jag tyckte var mindre bra också. T.ex hur fort den gick fram, halva boken hade gott kunnat handla om hur hon sitter i en cell - den miljö som jag faktiskt tyckte var mest intressant, också hade det kunnat vara typ 500 sidor istället för 300 och inga '3 veckor passerar' i en mening. 
Också saknar jag lite av en röd tråd, det följde väldigt bra i början men efter cirka halva boken spårade den ut litegrann, gick väldigt fort fram, bytte drastiskt miljö och saker som inte passade in i historien hände för ofta och för fort igen. Sista delen av boken och då pratar jag om cirka 50-100 sidor till slutet av boken var inte av samma kvalité som början av boken. Vad jag menar är att den inte riktigt inte höll samma standard som början av boken - eller kort sagt, boken är ruskigt bra men saknade något viktigt. 


Men annars är det här en väldigt unik bok som samtidigt påminner om tusen andra men som du verkligen, verkligen borde läsa så fort du lägger tassarna på den.6 kommentarer:

 1. Hrm, låter som en intrig, det där. Blev absolut nyfiken, men jag försöker sätta lite gränser. (Det blir alldeles för lätt att läsa sådant som inte ens finns med på "läslistan".)

  Svar: Det är så synd när inte fler älskar Buffy, nåja - vi fans blir desto större fanatiker (antar jag). Själv har nog inga vänner som sett Buffy, än mindre har några åsikter om den alltså. Och ja - tittade ikapp de kanske fyra första säsongerna via tv men orkade inte vänta utan köpte hem hela boxen på Tradera. Är för tillfället inne på tredje omgången av Buffy, säsong 3 rättare sagt. :) Attans - vilken, om jag får fråga? Kanske kan ge dig tips.
  Och tack! Kul att du också är med i bokklubben - har varit inne på din blogg tidigare och den är så charmig. :)

  SvaraRadera
 2. Härligt! Skulle vilja testa på recensionsex någon gång, men vet inte riktigt när jag ska våga, haha.

  Det där var en hel del?! Jag vet bara en i verkliga livet som gillar Buffy the Vampire Slayer, och det är min syster - som för övrigt inte minns jättesupermycket från serien då det var ett tag sen hon följde den.
  Då återkommer jag till dig när du sett klart säsong 7! Och precis, jag förstår vad du menar. Särskilt nu när säsong 8 har kommit ut som graphic novels, eller vad det nu är. Även om jag inte är helt frälst i det formatet. :D

  Det var så lite så! Dito säger jag, och tusen tack! Brottades ett tag med mig själv och jag verkligen ville döpa bloggen till bokskadad. :)

  Ha det fint, du med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så glömde jag svara på den kritiska Bangel/Spuffy-frågan - jag säger Bangel även om jag gillar Spike så oerhört mycket under säsong 3-7. Hur står det till med dig på den fronten? :)

   Radera
  2. En sista gång (och rättning): Jag menade "och om* jag verkligen ville döpa..". ;)

   Radera
 3. Åh, jag vill verkligen läsa den boken :D

  SvaraRadera
 4. Svar: Menar du nu 40 st opåbörjade olästa böcker eller bara olästa? Det är en stor skillnad. ;) För om du menar bara olästa ligger jag back med dryga 350 titlar.. (Insåg för länge sedan vilken vansinnig siffra det är.)

  Tack för tipset om Forma Books! Blev absolut mer nyfiken på att hitta förlag som ger ut rec-ex. Ska se efter vilka jag är nyfiken på.

  Säsong 8 borde väl finnas tillgänglig på de flesta internetbokhandlarna? På adlibris ser det ut som om de har alla volymer än så länge: http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=buffy+the+vampire+slayer&title=buffy+the+vampire+slayer&fromproduct=False

  Tackar! Ditt namn är också oerthört fint, gillar det starkt och var faktiskt anledningen till varför jag klickade mig in på din blogg till att börja med. :)

  Det ligger något i det du säger. Men jag vet inte riktigt. Jag tyckte bättre om dynamiken mellan Spike och Buffy när de inte var ett par, det gäller väl även deras början-period när de inte riktigt kunde acceptera att de faktiskt började bli ett par. Älskar karaktärerna mer när de är för sig själva. I serien hade jag inga uppenbara 'shippings' mer än Willow/Oz, vars förhållande skaparen/manusförfattarna förstörde ganska så bra. Blev så ledsen. :'(

  Men gudars skymning - NEJ?! Jag avskydde Riley-avsnitten. Blä. Även om han växte lite mot slutet, men nej. Det blev så förstört, deras förhållande - nedgånget liksom. Kan också bero på att jag fortfarande hejade på Angel någonstans i bakgrunden, haha. :D

  Är det över för din del nu? Har du sett The end?

  SvaraRadera