måndag 25 juni 2012

Också var det här med manga...

Det är inte ofta som jag lyfter upp ämnet Manga i den här bloggen, trots att den är en stor del av mitt liv men nu tycker jag att det är dags.

Lätt manga - för de som inte läst så mycket manga förut

Redan för många år sedan, långt innan jag började blogga fick jag upp ögonen genom ett misstag, jag var galen i hästar på den tiden och såg en bok som jag förstås lånade direkt. Efteråt när jag skulle läsa på baksidan såg jag att det stod tryckt längst ner på sidan Manga. Då hade jag en massa fördomar och hade ingen lust att läsa boken men jag började ändå och gash, jag har inte ångrat mig en enda stund efter det.

Serien som jag läste var Stall Norrsken av Noomi Hebert, Lena Ollmark och Åsa Ekström.


Andrea är nyinflyttad hästägare i Lapplands skogstrakter. Med sin stora jätte till häst är det många som är intresserad av henne och hon får snart nya vänner. Men en ridtur i skogen förändrar de fyra personernas liv för alltid när de plötsligt rider in i en stor eld...

Stall Norrsken är en så kallad halvmanga. Ibland är det text men så dyker det upp några sidor med Åsa Ekströms illustrerade mangabilder med pratbubblor och allt så det är mycket av det goda av båda sidorna. Perfekt serie att börja med för dig som inte läst så mycket manga förut, den läses på svenskt vis (Från vänster till Höger) och passar därför perfekt att börja läsa som både nybörjarläsare och proffsläsare.

Kick Off är också en svensk manga, dock har den tagit en time-out på obestämd tid. Av Yokaj Studio.
Jätterolig svenskvänd manga som för det mesta handlar om fotboll och tjejer men du behöver absolut inte gilla fotboll för att läsa den, du kommer skratta ändå.

Krille, en vanlig tonårskille har det inte lätt, han är inte den bästa på fotbollen, matten suger och drömtjejen är långt utom räckhåll. Men så kommer Andreas som hade allt. Pengarna, talang på fotboll, bäst i klassen och drömkillen för de flesta tjejerna. Enda nackdelen är att han är död. Eller snarare halvdöd då han faktiskt är ett spöke. Tillsammans gör de ett avtal, om Krille skyddar Andreas från spökjägare så ska Andreas lära Krille allt han vet om allt och ingenting, men det är lättare sagt än gjort när det visar sig att det bara är Krille som kan se Andreas.

Sayonara September är ännu en svensk manga, dock lite svårare än de jag nämnt tidigare men eftersom den läses på svenskt vis är den ändå enklare än de flesta japanska mangorna, sorglig handling men ändå en väldigt bra och rolig humor och sedan ett extra + + + för den superfina tecknarstilen!

Här kan du läsa både handling och min recension på SS.


Kare First Love, Volume 1Kare First Love är en japansk manga (det finns några få volymer på svenska, annars går det bra att läsa hela serien på engelska.

Karin är inte populär, hon bär stora glasögon, gillar böcker och har haft noll antal pojkvänner. Men så träffar hon en dag Kiriya som verkar se bortom allt det där fula och gör henne till något vackert.
Men Karin är misstänksam, vad är hans motiv egentligen?


Mellan manga - För de som börjar bli vana


Inu Yasha är en humoristisk fantasy-manga ursprungligen från Japan. Däremot är den ganska lätt att läsa trots att den läses på japanskt vis (höger till vänster). Innehåller kärlek, humor, sorg och... demoner!

Inu Yasha är en hunddemon. Eller rättare sagt en halv hunddemon. Hans fiender är många och han måste därför hålla det hemligt att han varje fullmåne blir till en helt vanlig människa, utan krafter.
För att förhindra sin sårbara sida att komma fram försöker han få tag på en magisk juvel som ska göra honom till en riktig demon men på vägen blir han förbannad till flera tusen års sömn när plötsligt en flicka - Kagome hittar honom och på ett mystiskt sätt befriar honom från sin förbannelse...


Fushigi Yuugi är också med genren Fantasy, men här handlar det om Miaka som en dag tillsammans med sin kompis kommer i kontakt med en bok som för dom till det antika japan, för över 100 år sedan!
Självklart är det inte alltid så lätt att tala med människorna där och när de plötsligt blir tillfångatagna av ett gäng banditer verkar allt gå snett.

Gah, vad bra den här serien är. Kan läsa den 1000 gånger om utan att ledsna på varken illustrationerna eller handlingen. Åh så bra!


Svår manga - för de som är vana


One Piece är en piratinspirerad fantasy-manga där huvudperson Ruffy (och på engelska Luffy) råkar som liten äta en av de fruktade djävulsfrukterna och blir till en gummimänniska. Han har alltid velat bli pirat men efter att ha ätit frukten kan han inte längre simma. Fast besluten att bli en pirat som aldrig trillar ner i vattnet ger han sig ut på havet för att följa sina drömmar och bilda sin egen piratklan.

Handlingen i One Piece är väldigt krånglig till en början så jag rekommenderar inte att du börjar läsa serien som en första manga. Däremot är det här nog den mest överdriva humor jag någonsin läst, älskar den.

Naruto är en manga med ninjor, mycket action, blod och spänning, ett måste för nästan alla.

Serien är väldigt lång (den är inte klar än) så det är väldigt svårt att beskriva handlingen men om ni börjar läsa den så kommer ni fatta direkt. En av mina favoriter.

Conan - Mästerdetektiven handlar som titeln kanske säger om en ung mästerdetektiv vid namn Shinichi. När Shinichi ska avslöja några svartklädda skurkar råkar han avslöja sig själv av misstag, får i sig någon slags drog och krymper till ett litet barn igen. Med hjälp av falsk identitet och sin barndomsvän försöker han lösa så många fall som möjligt för att komma i kontakt med de svartklädda igen.

Luras inte av framsidan, den ser töntig ut men oj så bra den är! Lätt att förstå och läsa men jag har ändå satt den på svåra mangor eftersom det är inte många som vågar läsa den för den mycket barnsliga framsidan som gör att den inte ser särskilt spännande eller actionfylld ut. Men tro mig, det är den. Det är mord, rån, bedrägerier ständigt och det är väldigt spännande att se Shinichi lösa fallen.

DN Angel handlar om Daisuke som en dag byter kropp med en ängel, mästertjuven Dark. Till en början är Daisuke mycket emot hans kroppsförändringar men enda sättet för honom att bli vanlig igen är att få till det med sin drömtjej...

Eh, säger ni kanske till handlingen men den är väldigt, väldigt bra. Humor av världsklass, illustrationer så man dreglar och tja... väldigt spännande. LÄS!

Samtliga serier har publicerats på svenska (dock inte fullständigt).


Mina Favoritmangor utan inbördes ordning:
 Titlar som är feta är antingen utlästa eller så har jag läst ifatt utgivningen.


Naruto 
Sayonara September 
Death Note
Stall Norrsken 
Kare First Love
DN Angel
Fushigi Yuugi
Kick Off
Power!! 
Emma 
Deamon Diary
Magic Knigh Rayheart
Legenden om Darren Shan
Skip Beat!
Fullmetal Alchemist
Bleach
Conan 
InuYasha
Chrono Crusade
One Piece

Favoritanimé:


Jag har bara sett en animé faktiskt och delar av andra men åh så bra Higurashi är. Dock så innehåller den väldigt, väldigt mycket blod och våld så den rekommenderas inte för de som lätt får mardrömmar eller är lättskrämda osv.

Handlar om... Mord.


Bara en liten förvarning...

14 kommentarer:

 1. Älskar också Sayonara September! Fast några av mina favoriter fanns inte med...
  Hehe...vågade inte kolla på klippet, har redan sett på TV på en sån där hemsk mangafilm, så jag håller mig borta...
  Jag såg ett avsnitt av Conan på TV i typ Spanien, och jag fatta inte ett dyft, men den verkade ändå rätt så spännande :) Fast jag visste inte att han hade krympt till ett barn, men det förklarar varför han var så äckligt smart :)

  SvaraRadera
 2. Jag älskar Naruto serien och First Kiss! De är jätte bra :D

  SvaraRadera
 3. Jag gillar fruit basket och emma serien. Dem två är så grymt bra skrivna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emma är superbra shame on me för att jag glömde bort den. Den har varit en av mina favoriter när jag började och är fortfarande det... Har dock inte läst Fruit Basket... Men hört mycket gott om den, ska kanske läsas senare:)

   Radera
 4. När ska du vara på bokmässan? :) (Vilka dagar)

  SvaraRadera
 5. Jag älskar Fushigi Yuugi! Har både läst mangan och sett animen. Lite kul att du skrev om just den för jag tänkte faktiskt att jag skulle läsa den igen :)
  Har du läst Fushigi Yuugi Genbu Kaiden? Jag har bara läst de första delarna, men den är också väldigt bra!
  Av de andra du räknar upp har jag bara läst Power! Men den gillar jag också :)

  SvaraRadera
 6. Sv: De av mina favoriter som du inte tog med var Bleckmossen Boyz (om de räknas), Demon Diarys och Wolf's Rain :) Rekommenderas verkligen!!
  Exakt så tänkte jag om Conan innan jag fick veta att hade krympt :)
  Jag beställer böcker från internet, mest Bokus, och samma med filmer :) Och när vi är i Sverige och har gott om plats i bagaget så köper vi hem ett liiitet bokpaket ^^ Jag skulle ALDRIG kunna läsa på Luxembourgiska, för det finns nästan inga i Lux som pratar det, de flesta pratar franska eller tyska, och det är jag ännu dåligare på...
  Jag ska flytta till Stockholm, Bromma, och landskap är vÄl inte min starka sida, men typ Uppland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men hoppsan, du har ju redan skrivit Deamon Diary, och jag stavade fel, dessutom, :P
   Vad slarvigt av mig, hehe...

   Radera
 7. Sv: Mina favoriter är Miaka och Tamahome. Fast jag gillar alla karaktärerna :)Vilken är dina favrit?
  Genbu Kaiden utspelas ca 200 år ( har jag för mig) innan Fushigi Yuugi. De nämner den historien i FY, Genbu är en av de fyra drakarna. Den borde du också läsa! Den är lite mognare än den första serien, tycker jag i alla fall.
  har läst hela Power!! Fast det är ganska länge sen nu.
  Jag skulle vilja fara på bokmässan, har aldrig varit där, men det blir förhoppningsvis en annan gång.

  SvaraRadera
 8. Sv: Ja, Tasuki. jag gillade inte riktigt honom i början, men sen blev han lite av en favorit han också :)
  Det är helt andra karaktärer i Genbu Kaiden.
  Jag har lånat och köpt en del och så har jag läst lite på internet. Men jag har läst väldigt lite manga. har sett en del anime, men det är ganksa lite det också. Tänker ofta att jag ska läsa mer manga/se mer anime, men det har inte blivit... :) Får ta tag i det igen.

  SvaraRadera
 9. Sv: Vad synd att ditt exemplar av Tystnad, tagning gick sönder, fast du kanske hittar ett nytt exemplar någon gång :) Ja, du måste verkligen skaffa Wolf's Rain, den är så bra! Det är lite blodigt, men inte överdrivet, typ, slår man sig så blöder man, typ ;)
  Jag går i en europeisk skola, där det finns klasser från massor med olika länder, typ Frankrike, Spanien, Tyskland, Danmark, Grekland, Polem, etc. Och jag går i den svenska klassen, och vi har svenska lärare, så vi pratar svenska i skolan :) (och jag var 6 år när vi flyttade, så om det varit typ en engelsk eller luxembourgisk skola skulle jag inte fattat ett dyft :)
  Jag vill jättejättegärna gå på bokmässan, men jag vet inte exakt när den är, är det inte typ 27-30 september? Och jag har hört att det finns en bokbloggarträff, får vem som helst gå på den? Och var och när är den träffen? Måste man anmäla sig och isåfall var? Måste man typ bli inbjuden?
  Ja, hehe, det var många frågor, men man blir lite avskärmad från resten av världen om man bor i ett annat land :)

  SvaraRadera
 10. Jag tror att jag aldrig kommer läsa en manga, det är nog inget för mig haha :p

  SvaraRadera
 11. Sv: Nämen oj! Är det sant? VAD GLAD JAG BLIR!!! <3 Tack så hemskt mycket, Elisabet!! :D Du anar inte hur fint det är att höra sånt här, man blir så mycket mer peppad på att fortsätta blogga och skriva då ^^ TACKTACKTACK!!! :D

  Om jag ska på bokmässan? Det vet jag verkligen inte. Det är väll i Göteborg? Det är ganska många timmar härifrån så det hela beror på om jag har tid. Men det är absolut inte omöjligt ;) Det skulle vara skitkul att träffa dig också, och alla andra bokbloggare :D

  KRAM PÅ DIG!

  SvaraRadera