lördag 7 april 2012

Resten får du ta reda på själv - Bästa boken jag läst i år (Hittils)

Det är en stor dag i Amerika - 12 Februari, med andra ord, Amordagen. Dagen då alla populära får rosor och de med lägre status får sämre och sämre självförtroende. Sam är en av dom som inte får sämre självförtroende, tvärtemot, hon får fler rosor än de flesta andra i skolan och hela hennes liv handlar egentligen bara om att vara så snygg som möjligt, gå på de coolaste festerna och hänga så lite som möjligt med familjen och så mycket så möjligt med kompisarna och pojkvännen. Men plötsligt vänder allt när hon kör full från en fest och några minuter senare ligger död i en bil. Omständigheterna är väldigt kaotiska men ändå, trots att hon är 100% död vaknar hon upp nästa morgon. Eller, "nästa och nästa" för när hon kollar på klockan är det samma datum som igår, 12 Februari.
I tron att allt är en dröm gör hon om samma misstag som "igår" och det är då hon inser att det här är ingen dröm - hon måste ställa allting till rätta för att kunna rädda sitt eget, och andras liv.

Sam är en bitch, hon gjorde bara livet surt för andra och jag tyckte verkligen inte om henne. Från början.
Sedan blir hon bättre, hon gör saker man vill att hon ska göra (saker jag inte kan berätta för då skulle jag förstöra hela boken för er) och jag blev så glad när jag läste boken att jag ibland bara ville stänga igen den, lägga den åt sidan för att liksom smälta allt och för att den skulle ta längre tid att ta slut.

Boken är uppdelad i 8 delar, när hon dog + varje chans hon har och för varje del man läser träffar man alltid nya människor och det blev inte alls som jag hade tänkt mig i början av boken - att allting händer precis i samma takt utan allt Sam gör annorlunda förändrar historian helt och det gör att den aldrig blir tråkig.

Alltså kublahö vad bra den var absolut en fullpottare 5/5 poäng direkt. Medans jag läste boken så blev det en hel massa, bara en sida till medan jag läste den och jag älskar hur författaren får till allting så perfekt, så pass perfekt att jag faktiskt grinade mig igenom slutet och kramade om boken hårt samtidigt som jag levde mig in i boken så pass mycket att jag började undra om det kom en andra chans.
Visst alltså, det finns ju typ 100 saker som man kan fråga om den här boken, t.ex, när Sam upplever allt det här vad händer med hennes omgivning då? Jag menar, ofta hela världen spolas tillbaka osv?

Men nåja, ska inte skriva ett för långt inlägg  nu, det är ju trots allt påsk men måste bara tillägga att titeln, var så klockren, bästa namnet jag hört om på länge

Glad Påsk!

15 kommentarer:

 1. Visst är den jättebra! Jag läste den på engelska för ett tag sedan och reagerade ungefär som du ;)

  SvaraRadera
 2. Sv Sv: Haha, jag är rätt förvånad över att jag nått det :O Jag får passa på att läsa mycket nu, för sedan till hösten blir det högstadiet som gäller och det tar nog rött mycket mer tid än mellanstadiet ;)
  Tack detsamma! :D
  Är vi? :D Jag ska inte säga det, loovar! ;) Ja, det var smart! Det är dåligt att de inte tror att man kan läsa vuxenböcker bara för att man inte är vuxen... ;)
  Hopas verkligen det blir bättre ;) Min läslust har varit sådär nu under påsklovet (jag har haft påsklov denna veckan, börjar på tisdag) men jag ska göra mitt bästa för att läsa lite mer nu... Vi får väl jobba på det och peppa varann ;D
  Jag bor några mil utanför Växjö (Småland) så jag bor rätt långt ner ;)
  Vilket datum fyller du år? :)
  Nej haha, jag älskar sådana här kommentarer! :D Glad påsk en gång till :)

  SvaraRadera
 3. Sv sv sv: Nej, den är inte alls bra! ;)
  Jag har mest läst tunna böcker, därför har jag hunnit med rätt många ;)
  Ja, det kommer bli rätt mycket mindre läsning i sjuan-åttan-nian osv... :'(
  Japp, vi hade med Nationella prov! Vi har inte fått våra resultat än, men det kändes som det gick rätt bra! :) Hur gick det för dig? (om du vill svara)
  Mm ;)
  Jag vill också ha det :'( Vi fick lov förra fredagen och börjar på måndag!
  Okej! :-)
  Kul, min pappa fyller tre dagar efter dig och min lillebror fyller åtta dagar före ;) Jag fyller år den sjuttonde september ;) Känner mig liten... ;D ;D ;D
  Jag och min familj har två hundar, Isac och Lussan, men vi har inga fler djur. Vi bor granne med lite kor, men de är inte våra ;) Vad har du mer för djur? Vilken hundras? :)
  Tyvärr var det lite snö när jag vaknade i morse :( Men den håller på att smälta bort nu, som tur är. Innan hade vi typ femton grader varmt, men nu har vädret bara blivit sämre! D: Ni har rätt mycket snö, va? Det är en sak som är bra med att bo långt ner i Sverige: man får vår tidigt ;) fast just nu känns det inte som vår :'(
  Vad gillar du för musik? :)

  Glad påsk! :D

  SvaraRadera
 4. Sv sv sv sv: Okej :)
  Vi har tio dagars lov D':
  Inte jättesent i alla fall ;) Jag är ändå näst äldst i min klass, haha ;)
  Okej, vad roligt! :D
  Japp, jag har spotify :D Jag gillar mest U2, Coldplay och Håkan Hellström, jag har lite udda musiksmak ;)
  Ja, jag spelar blockflöjt och har gjort det i fem år snart, och så började jag sjunga i kör i höstas (inte kyrkokör, utan "vanlig" kör) :) Du då?
  Hur många är det i din klass?

  SvaraRadera
 5. Här håller jag verkligen inte med dig! Den här boken gick inte hem hos mig, men - det fanns några bitar som var bra.

  Svar: Till att börja med vill jag bara säga att jag skrattade typ konstant när jag läste din kommentar! Och det är lugnt, jag ser aldrig kommentarer (eller är jag väldigt dryg med att svara, vet inte).

  Dåligt förklarat av mig! Men. Det är skillnad på böcker som du aldrig bläddrat i eller inte läst ut - därav opåbörjade och olästa. Och sedan böcker som du har försökt läsa, men inte läst ut. Kan ha förvirrat formulering i mitt huvd - men det är jag, långsökt och virrig. :)

  Varsååååååågod! Det är bara kul att kunna hjälpa någon i nöd (om du nu har det). :D Måste ju också köpa de någon dag..

  Jag förstår vad du menar, eftersom ens bloggnamn ändå på sätt och vis identifierar personen som driver den. Det har lett till skamligt många bloggalias för min del.

  Med Spike håller jag med. Han var coolare när han var badass i början, fastän man hatade honom. (Förresten - hur mycket låter jag inte som en 10-åring med den formuleringen?) Ja, det gick lite till överdrift med hans besatthet. På sätt och vis kunde jag ändå sympatisera, och man såg ju att han led, vilket var både tragiskt och skrämmande på samma gång. På det sättet fick han också en mångdimensionell karaktär som utvecklades mer än Angel gjorde i tv-serien, som ju inte är konstigt med tanke på att Angel fick en egen spin-off-serie.

  Med termen 'shippings' syftas det på par man håller/hejar på. Jag blev aldrig särskilt förtjust i Tara, mest för att hon kunde vara så ombytlig - dock tyckte jag om förändringen Willow genomgick med henne. Fast jag medger att jag var helt förkrossad när Tara dog, emellertid också på grund av att Willow var en av mina favoritkaraktärer - därav sorgen för henne. Äsch, om jag ska vara ärlig är det för att jag aldrig kunde släppa Willoz/Oz-förhållandet. Kommer älta på det förevigt, haha. Och ja, jag menade det. De skrev samman Willoz/Oz-slutet så märkligt, men men. Ska titta på serien igen; är ju bara på säsong 3 - "börjanstadiet".

  Neeeej! Jag skojar då verkligen inte. Jag och min syster har haft otaliga samtal/diskussioner kring tv-serier, och när det kommer till Buffy hatar både jag och hon honom. Har till och med uttalat något i stil med det här: "Men kan han inte bara dö någon gång?!". Så, tyvärr. Jag går inte med i din Riley Finn-fan group. Även om han var ärligast, och lyckades bli en någorlunda rund karaktär, så tyckte jag att han var mellanmjölk som bäst. Inte tillräcklig för varken Buffy (nu får jag plötsligt dåligt samvete då han uttryckte sig så ett par gånger i serien) eller tv-serien. Och vad gäller Angel så är jag kluven. David Boreanaz' skådespel började tyyyyp med Buffy, så han var inte särskilt "mogen" och det är väl därför jag skrattat så mycket åt hans scener i repristittandet. (Hahaha - hoppas inget annat Buffy-fan skäller på mig för det.) Men jag vet inte, tyckte och tycker fortfarande är de två hör ihop. Det ingår liksom lite i deras historia, om du kan försöka förstå vad jag menar? Fast jag älskar att de skrev ihop slutet så - tacksam över att de fick det att handla om henne. Och jag grinade med när Spike dog, gudars alltså.. :-(

  Inget förstört! Dock kanske vad gäller tankar kring serien. ;-) Nä!

  Glad påsk tillbaka, igen! Och - TACK!!! Vad glad jag blir! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är puckad. Lyckades vrida på allt om outlästa/olästa igen.

   Skillnad är om du har böcker som du läste men aldrig avslutade och böcker som du aldrig har läst överhuvudtaget. Med 350 menade jag att jag äger 350 som är olästa. ;)

   Radera
 6. SV: Haha, man kan ju alltid hoppas ;)

  SvaraRadera
 7. Sv sv sv sv sv: Nä, det är lugnt ;)
  Vi är sex stycken i min klass ;) Vår skola är liksom på landet så det är bara 70-80 elever där och den är från f:an till sexan ;) Fast jag går i en 4-5-6:a och då blir vi 20 stycken!
  Okej, ska lyssna på de låtarna någon gång när jag hinner :)
  Visst gör de! <3 Vilka låtar gillar du mest med dem, de som du har på listan eller?
  Okej :) :D
  Ja, det borde vi verkligen! Mailväxla eller brevväxla? :)
  Just nu följer jag ingen speciell tv-serie, gör du?
  Vad vill du bli när du blir stor?

  SvaraRadera
 8. (Är tvungen att dela upp svaret i två delar.)

  Tack så mycket?! En väldigt rar komplimang, och jag skulle vilja säga detsamma till dig! Både vad gäller skrivandet, men också det faktum att det inte bara är du utan även jag som borde läsa böcker.

  Själv tyckte jag att boken var rätt dryg, åtminstone fram till dag 5 då jag helt plötsligt blev ett tillfälligt vattenfall (bör noteras att jag har sjukt lätt för att gråta) för att sedan bli lite neutral till innehållet. Fast i slutet grät jag igen! Vet egentligen inte varför jag inte tyckte bättre om boken, men ibland är det väl helt enkelt så att vissa böcker inte biter fast i en.

  Nämen, tackar? Ibland är jag väldigt uppdaterad, det kan jag erkänna. :-)

  Det är lätt hänt att man tänker så! Till en början var jag med sådan, tills min syster introducerade mig för svenska internetbokhandlar och senare min favoritsajt ever - Amazon. Beroendeframkallade, minst sagt.. (Försöker låta bli att logga in för ofta då det slutar med att jag lägger en massa böcker i min "Wish list".)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Jaså, så du tycker alltså att Spike är grymt snygg? Bra att veta, antar jag! Menar du utseendemässigt, eller personlighetsmässigt? Eller kanske en salig blandning mellan de två?
   Aha, då förstår jag dig bättre. Bövelens, jag tror att du vann över mig lite med det argumentet. Jag håller kanske på att bli lite Spuffy nu?! Nä, inte riktigt. Håller med dig, särskilt när Angel blir Angelus och ler med sitt väldigt vita anlete - DÅ ser han ju absurt konstig (för att inte tala om komisk) ut. Vill trycka en tårta i hans ansikte eller måla påskkärringsrosiga kinder på honom, haha.

   Right?! Från första avsnittet kunde man inte ana att hon skulle bli världens starkaste häxa och rent utav ond. Den förändringen skedde ju inte heller alldeles snabbt, vilket gjorde henne ännu mer intressant som karaktär. I slutet så höll jag på att avlida lite av sorg, med scenen där Xander skulle rädda henne och hur hon reste till England med Giles. (Var jag den enda som saknade Giles jättemycket när han inte var med som main cast under de sista säsongerna?)
   Om JAG ska vara heeelt ärlig så tyckte nog ändå bäst om Willow i början, hon var lite av min idol då. Tokälskar hennes stil, skorna och kunskapen och humorn och nördigheten. Påminner mig om en nördigare (och okej då - tusen gånger coolare) jag. :-)
   Jupp! Först var det ju Buffy och sen American Pie (där hennes roll ändå påminner om den i Buffy) och nu HIMYM (där hon - om vi ska vara ärliga - är lite av en bitch). Och verkligen, hon åldras inte! Fast hon har blivit lite puffigare i ansiktet (jag kartlägger allvarligt talat utseende hos skådespelare) efter första graviditeten!

   Neeej? Hrm. Fast! För att tala om Tara, så tänker jag på skådespelerskan som spelade henne. Du vet väl att Amber Benson skrivit klart en skönlitterär bok? Hon läser ett kapitel ur den (How to Be Death) på sin Youtube-account (länk: http://www.youtube.com/watch?v=N96kbgMisPo) Har själv inte lyssnat på den och är troligen inte så intresserad, men vem vet - du kanske är?

   Eftersom du hejar så mycket på Spuffy, måste jag ju göra en snabb referens till Angel-avsnitten där Buffy besöker honom (två gånger till och med)! Hon återgår alltid till Angel, och visst - det slutar alltid med att de inser att de aldrig kan vara tillsammans eftersom det skulle skada den andra parten och världen skulle gå under etc. etc. - men det måste ju finnas en anledning till varför hon vänder sig till honom och manusförfattarna hela tiden ser till att aldrig avsluta deras såkallade "arc". Eller läser jag in för mycket i det hela? :-o

   Hihi. Vad glad jag blir när du erkänner hans negativa sidor! Det är ungefär de som förstör allt med honom, bidrar till varför jag inte gillar honom. Happy-face.

   Ja! Jag har sett alla Buffy-avsnitten två gånger minst! Oroa dig alltså icke för att skriva någon spoiler, du snarare förfriskar mitt dåliga minne.

   Som jag har fattat det kommer Drusilla tillbaka i tv-serien Angel, så jag har faktiskt ingen aning? Fast jag vet att skådespelaren ska publicera (har publicerat?) ett verk om karaktären. Låter alltså som hon blev rätt frälst i sin roll, haha.

   Och nej. Jag har 350 olästa böcker hemma, men jag har däremot uppåt 20 olästa men påbörjade. Förstår du nu? Herregud, jag är fantastisk på att förklara!

   Varsågod för tipset? Jag vill gärna se bildbevis för din färgsortering när du har kommit så långt!

   Radera
 9. (Extra långt meddelande.)

  Jag. Vet! Sinnessjukt. Samtidigt som jag älskar det! Långa brev (vilket långa kommentarer praktiskt taget är - med undantag för vissa finesser, men ändå) o. dyl. är verkligen att älska.

  Dementa är vi allihopa fast i olika grader! (Själv är jag väldigt dement.) Jag grät med groteskt, både i flöde och i ansiktsuttryck. Man får liksom passa sig för mig när jag gråter - det är bara att acceptera alla symptom som tillkommer: hickningar, svullnader, rosigheten, rödsprängda ögon, det rinnande snoret osv. Fint och målande, va? :-)
  Och tss! Tror inte det. Snarare önsketänkande från din sida! ;-)

  Amazon är bra som i BRA (som även ska vara fetstilt och kursivt och understruket - just so that you know). Våga beställa, säger jag! Frakten är det enda dyra, och en bokfrakt landar på dryga 50 kr. Boken (om du beställer exempelvis begagnat) kostar ofta 1 cent om du har tur. Så om du beställer över 25 pund får du gratis frakt - hurra! Jag köper oftast begagnat - både miljövänligt och snällt för plånboken - i skicket "Very Good" alternativt "Like New" och om varan inte motsvarar det skick man köpt kan man klaga och ofta få en ny bok eller full refund (alltså pengarna tillbaka). Dvs om man ger besked i tid.

  Hahahahahaha. Smaksak! Fast ja, jag håller helt klart med om att han är häftig i det han gör - Spike är intressant på det viset.

  Spuffy vinner för att du är påverkad eller något. Jag lovar dyrt och heligt på att det är något du döljer för mig (som att Spuffy-scenerna är utbytta i de avsnitten som du har sett)!

  Det där var lätt det roligaste jag har hört idag! (Fast klockan är i och för sig 00:32.) Stackars Angel, tänk så hade han kunnat läsa det (förutsatt att han fanns på riktigt).. Han ser kanske lite psyko ut när han ler, ja.

  Verkligen! I det ögonblicket var det som om alla dåliga saker Xander någonsin gjort mot Willow försvann. Vilken gest, vilket test på deras vänskap och hans kärlek till henne. Åh, bara tanken på scenen får hjärtat att bli varmt och mig att bli smörig som tusan.. (Fint tillägg om halvblindheten förresten - hah!)

  Verkligen, igen! Willow gick från att till börja med kännas som en stereotyp och förutsägbar karaktär till att visa sig vara den mest utvecklade och djupa! Super-NAW på deras första möte. Fina fina Willow.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag tyckte var synd med att Giles försvann var ju mycket på grund av att mamman redan hade slutat vara med (och hennes död lämnade mig för övrigt lika ledsen som Taras) - Buffys fadersgestalt förvann ju med honom. Tyckte det hela var så bedrövligt och sorgligt. Även om jag blev lite halvskeptisk till Giles efter hans ungdomsår och slayer-testet med "Frankensteins monster" så tycker jag om honom jättemycket. Hade redan glömt bort att han kvävde Ben. Attans. Och skamligt!

   Då kan du redan nu skriva upp att jag är kändisuppdaterad, läser en del sånt och lär mig både namn och filmer de medverkar i (en skada). Sanningen är den att Alyson Hannigan faktiskt är gravid med sitt andra barn nu tillsammans med Alexis Denisof (som spelade Wesley Wyndam-Pryce i BtVS och numera även Sandy Rivers i HIMYM). Fast det visste du kanske? Nörd, var det ja..

   Visst har Amber skrivit en bok. Har tydligen haft en hel del signing-tours också. Gör det när du vill!

   MEH. EN SPINOFF SPELAR VISST ROLL! FAKTISKT. Särskilt som de två serierna överlappar varandra i handlingar ibland! Att jag blev arg över att ha missat avsnitten är en helt annan femma.. (Kollade ikapp de på nätet i efterhand.)
   Bangel på dig, Spuffy:an! Tss.

   Och Riley kommer alltid att ha en hatplats i mitt (Buffy)hjärta. Så det så. :-)

   Om du tycker det är många gånger så ska jag inte tala om för dig hur många gånger jag har sett exempelvis Grey's Anatomy (inom dessa paranteser avslöjar jag att jag har sett varje avsnitt från säsong 1-6 minst 15 gånger var). Och jag följde inte Buffy när den sändes på tv. Jag måste ha varit knappt 10 år när den gick på svensk tv första gången. Fast jag såg serien (som i att följa) när den kom tillbaka, vad-kan-det-vara, 2008? Så jag är ett sent fan på så sätt som du. Sånt ska man inte heller ångra; jag har märkt att åldern påverkar väldigt mycket hur man uppfattar saker och ting. Själv hade jag definitivt varit för omogen för den vid 5 års ålder, och säkert 12 år för den delen med. Buffy är också (lätt) min favoritvampyrserie. Scooby gang har en särskild plats hos mig.

   Tycker att själva skådespelandet av Drusilla var bättre än vad jag tyckte om själva karaktären, så för mig kunde jag inte ha brytt mig mindre. :-D

   Hahaha, och ja. Jag dör med lite av den tanken. 350 är mycket! Måste nog börja läsa lite snabbare eller mer än jag gör. Eventuellt skänka bort böcker som inte känns lika önskvärda längre. Som sagt, köper majoriteten second hand så därav antalet. (Jag är tydligen väldigt duktig på det här med bokköp till en billig summa.)

   Tjoho - vad roligt! Jag ser löjligt mycket fram emot hur du ska gå till väga med alla färgnyanser och övergångar och höjdskillnader osv!

   Hrm, nu är det ju det här med det dåliga minnet och jag kan inte riktigt komma ihåg.. Själv tyckte jag att många "Big bads" var fåniga och inte tillräckligt skräckinjagande, särskilt The Master och The Anointed One (som jag älskar att de drev med som 'The Annoying One'). Måste tänka lite på den faktiskt. Fighten mot Gloria (även om jag inte var rädd för henne) var dock en av de bättre. The Mayor i säsong tre var ganska annorlunda val av bad guy eftersom han hade en svag sida för Faith - de blev ju som far och dotter. Turok-Han-armén som var i fokus i sista säsongen var en vändning, tyckte jag, då de faktiskt porträtterades som ganska oövervinnerliga jämfört med Buffys tidigare stora fiender. Kan låta lite som några udda val, men jag tyckte Warren och The Initiative var ganska obehagliga - har alltid haft uppfattningen att "vanliga människor" som är onda är läskiga och de man borde vara mest rädd för. Kanske för att de antar mänsklig skepnad och samtidigt har ett vrickat perspektiv på saker och ting. Psykologiskt fängslande är de med.

   Ha det finfint!

   Radera
 10. Som svar på designen (och ärlighet ska ju vara längst): Jävlar vilken färgexplosion! Blev väldigt överraskad, haha. Jag älskar sidoflikarna högst upp (vill absolut veta mer om dig!), och att det är färg. Men skulle vilja säga att det är lite för mycket av det goda - skulle önska ett jämnare val av färger som går ihop, och kanske färre. Det som stör mig mest är nog bakgrunden som känns lite kantig. Var jag ärlig nog?

  SvaraRadera
 11. Jag vet, struntar nog i det nu ;)
  Tja, rättså... Det är några som alltid bråkar tyvärr, och jag umgås mest med de som är ett år yngre än mig, men det funkar okej i klassen iaf ;)
  ;D
  Nej men vi kan brevväxla! :D Jag kan vara lite seg på att svara ibland, hehe, men ska försöka bättra mig...
  Jag vill bli författare när jag blir stor, men jag vill också bli bibliotekarie! :D
  Gillar du att skriva?

  SvaraRadera