söndag 20 maj 2012

Jana gästbloggar!





Jag tänkte tipsa om några ungdomsböcker som jag tycker har fått alldeles för lite uppmärksamhet. Det är en serie om tio böcker där Solveig Olsson-Hultgren har skrivit 1900-talets kvinnohistoria. Det är skildringar om kvinnors liv och historia, om deras arbete, om drömmar och kampen för att uppnå dessa.

Första boken i serien heter Siden, sammet, trasa, lump och utspelas 1899. Elvaåriga Elin och hennes familj har precis flyttat till ett litet torp i Småland. Nu har familjen inte råd att bo kvar – det saknas 20 kronor. Föräldrarna börjar prata om att emigrera till Amerika, som många gjorde på den tiden. Elin vill verkligen inte emigrera, som före detta statarunge vet hon hur det är att inte ha ett riktigt hem och att ständigt vara på resande fot. Nu har familjen ett alldeles eget torp och Elin går i skolan och har fått nya vänner. Här trivs hon och här vill hon stanna. Så en tidig sommarmorgon ger hon sig iväg, fast besluten att tjäna ihop de tjugo kronorna som saknas för att familjen ska kunna bo kvar i torpet.
Detta blir upptakten till en historia som sträckers sig hundra år framåt i tiden.

Andra boken heter Arbetets döttrar och Elin är nu femton år och arbetar på pappersbruket. Hon drömmar om att förändra samhället och om att bli konstnär. På pappersbruket startas en fackförening och Elin blir invald i styrelsen. Hon blir tillfrågad en att måla en tavla som ska hänga i fackföreningens lokaler. Elin ser sin chans att få synliggöra de undanskymda kvinnorna på det patriarkalt styrda pappersbruket och målar en tavla där de kvinnliga lumparbeterskorna framträder. Stolt visar hon fram sin tavla – bara för att få den förvisad till köksutrymmet. Istället hängs en tavla föreställande män i ett demonstrationståg upp i fackföreningens lokaler.

De följande åtta böckerna handlar om Elins döttrar, systerdöttrar och systerdotterdöttrar.

Drömmar av glas – utspelas 1917
Nya tider – utspelas 1921
Det fjärde rummet – utspelas 1933
Skärvor av kristall – utspelas 1938-39
Roller och ridåer – utspelas 1949
Spränga gränser – utspelas 1956
Revolternas år – utspelas 1968
Fyra systrar – utspelas 1975 och 1999

Det här är riktigt bra och upplysande böcker. Det är berättelser om unga flickor, om att växa upp och om att uppfylla sina drömmar. Om en ung fattig pappersarbeterska som kommer in på konstakademin, en ung kvinna som bilskollärare, en flicka som spelar rock ’n roll. De här grejerna kanske inte är så spektakulära, att flickor spelar rock ’n roll och så, men på den tiden var det uppseendeväckande. De här böckerna handlar om små och stora revolter, i hemmet, och i samhället.

Helst ska man läsa böckerna i kronologisk ordning, men det är inget måste. Böckerna är fristående och man kan välja att läsa bara en om det är någon särskild epok/historisk händelse man är intresserad av.


Min profilbild

Tack Jana för att du ville gästblogga! 
Kolla in Janas blogg här.
 



1 kommentar:

  1. Det riktigt läskiga var att jag hade precis läst siden sammet trasa lump innan du skrev om den och jag tycker den är bra . Fast jag visste inte ens att det fanns fler än en .

    SvaraRadera