onsdag 15 maj 2013

Hur gör förlagen? Del 1

Jag hade tänkt börja med en ny "grej" på bloggen där jag intervjuar olika förlag i Sverige om deras utgivning, utskick av recensionsexemplar osv.
Idag har jag intervjuat bokförlaget Semic som bland annat gett ut Vargbröder, Bronsdolken, serien om De Utvalda och Legenden om Morhwayle. (Och mycket annat förstås!)
Intervjuns tema är Recensionsexemplar

Hoppas att ni tycker att det här är intressant och att jag ska fortsätta med det!Hur gör ni när ni skickar ut recensionsexemplar och hur väljer ni ut de som ska få böcker?

Vi har riktlinjer som vi följer när vi skickar ut recensionsexemplar till bloggare. Oftast tittar vi på sådant som om bloggaren verkar seriös. Om det faktiskt, konsekvent, läggs upp recensioner. Vi tittar på om personen förut fått recensionsexemplar skickade till sig. Viktigt är också antalet böcker personen ber om. Är det 1-2 böcker som efterfrågas är det mer troligt att man får en eller båda. Långa listor på böcker känns inte lika trovärdigt.

Vissa förlag har listor över bloggare och journalister som får recensionsexemplar, är det något som ni kör på?
Vi har i dagsläget inga färdiga listor över bloggare, men detta är något vi jobbar med att ta fram. Då kommer vi att skapa listor över genre på böcker bloggaren skriver om, ålder på bloggaren och så vidare allt för att rätt bok kommer till rätt bloggare. Dessa listor kommer i framtiden att användas för de utskick vi gör av våra böcker. Hur dessa listor kommer att ta sin form är ännu inte helt färdigställt, men förmodligen använder vi oss av de förfrågningar vi tidigare fått gällande recensionsexemplar från bloggare.


Hur kan man göra för att komma in på den här listan?
Det man som bloggare kan göra för att komma in på listan är att skriva ett mail och berätta om sig själv, sin blogg och vilka böcker man tycker mest om att läsa och recensera. Vidare ser vi om detta blir ett bra samarbete för båda parter och inte missbrukas. Vi uppskattar att få länk på recensioner så snart de är klara då ser vi att bloggaren läst och recenserat det han eller hon fått skickat till sig.


Vilka böcker är det som skickas ut?
Vi har tidigare skickat böcker till bloggare då väljer vi ut dessa som verkar mest aktuella för den tänkta boken. Så vi kommer göra detta mer konsekvent i framtiden.

Hur ofta skickar ni ut recensionsexemplar?
Vi har i dagsläget listor för journalister/tidningar/redaktioner/TV och radio som vi konskevent skickar våra böcker till.  I stort sett alla våra böcker skickas till journalister och så vidare, ca 1 bok i veckan skickas ut till dessa. Beroende på hur utgivningen ser ut.
Vi vill framöver jobba mer gentemot bloggare och hoppas att detta arbete snart kommer att ta en brukbar form.

Tack Semic!

8 kommentarer:

 1. Jättebra intervju! :) Tycker abolut du ska göra fler såna! Kul att få veta hur det verkligen går till :)

  SvaraRadera
 2. Intressant intervju. Tycker du ska göra fler såna :)

  SvaraRadera
 3. Ett väldigt bra initiativ tycker jag! Detta kommer nog många uppskatta.

  SvaraRadera
 4. Läser gärna fler såna här. :)

  SvaraRadera
 5. Du skriver väldigt bra! Fin intervju! B.

  SvaraRadera
 6. Jättebra idé! Jag tycker också du ska fråga fler förlag om hur de tänker kring recensionsexemplar och bloggar.
  Semic har svarat så seriöst och bra på frågorna också.
  /Regine

  SvaraRadera
 7. Intressant läsning, det får du gärna fortsätta med att skriva om :)

  SvaraRadera