tisdag 17 januari 2012

Att leva med tanken "Jag mördade min bästa vän".



Det finns två sorters människor. De som inte kan beröra och de som berör. Det är bara några få som har förmågan men att beröra någon, det är numera olagligt.
Det finns många olika sorters berörare, känsloberörare, minnesberörare, dödsberörare och det enda de behöver göra för att ändra ens känslor, ens minnen eller rent av döda en är att röra vid den andra personens hud med handen, och just därför måste alla bära handskar. Men handskar är lätta att ta av sig och det är svårt att veta vem man egentligen kan lita på. Vem är berörare och vem är inte?

Cassel vill helst av allt vara normal, han är den enda i familjen som inte har någon slags kraft och i skolan börjar folk att Cassel inte är den han utger sig för att vara.
Och deras aningar är till hundra procent sanna.
För den till synes oskyldiga Cassel har en hemlighet så stor att han skulle sättas i fängelse för resten av sitt liv.
Cassel dödade sin bästa vän när han var fjorton år.
Han är en mördare.

Jag förstår inte varför jag inte började läsa den tidigare, för när jag slog upp boken och läste den sjunde raden på första sidan "Jag har inget minne av att jag klättrat upp på taket. Faktiskt vet jag inte ens hur man tar sig hit, vilket är ett problem eftersom jag måste ta mig ner igen, företrädesvis på ett sätt som inte innebär att jag dör", jag kände direkt att det här, det här kommer bli en bra bok. Så jag fortsatte läsa och ju mer jag läste desto mer fastnade jag, dessutom var det en sån här bok som gjorde att jag hela tiden, under tiden jag läste försökte lista ut mysteriet och jag kan säga att min teori var väldigt nära den riktiga versionen.
Den vita katten är en bok som det gott kunnat göras en film om. Kan nästan se det framför mig...
Slutet hade man kunnat klaga på om man inte varit medveten om att det kommer en tvåa. Och en trea. Så passa på att läsa den medan du har chansen, du vet inte vad du missar.

Förresten, visste ni att boken är skriven av Holly Black och ja, samma Holly Black som var med och skrev Spiderwick.

1 kommentar: