onsdag 11 april 2012

Hungerspelen - Revolt

*SPOILERVARNING* 
För er som inte läst första eller andra boken.


Katniss är utvald. Efter att hon vann Hungerspelen tillsammans med Peeta har hon omedvetet blivit en symbol för distriktens revolt. Hela landet har plötsligt delats upp i två lag - Rebellerna och Regimen.
Här tänkte jag egentligen skriva vad de slåss för när det slår mig att jag har ingen aning vad de slåss om, bara att de slåss mot varandra och vill ha makt. Hmm... Måste noteras.
Katniss hade egentligen bara ett mål, att överleva men efter att hon blivit satt på arenan en andra gång blir Peeta bortförd av president Snow och Katniss lovar sig själv att göra allt för att rädda Peeta. Men rebellerna har andra åsikter om det och snart inser hon att inte bara hennes liv utan alla hon känner kan vara i fara om hon inte väljer rätt sida.

Katniss är tuff, vad hon än gör så blir det bra och hon gör allting bra. Därför var det förvirrande att läsa hur hon hade det i Revolt. Men jag tyckte om det. Visst, den var lite seg och jag saknade Peeta, hatade Gale, blev förvirrad av Cinna och tyckte illa om Haymitch men den var fortfarande otroligt bra. Inte lika bra som ettan förstås, första boken kommer alltid vara den som är den alla kommer tycka är bäst men uppföljarna är också speciella på sitt eget sätt.
Det känns lite konstigt att faktiskt ha avslutat serien men den kommer nog alltid ha en speciell plats i mitt (bok)hjärta och allting är ju inte slut än. 2 filmer är fortfarande planerade (Catching Fire kommer ut 2013!) och man kan ju alltid läsa om serien.
Men jag måste bara få säga en del saker om boken, väldigt stora spoilers så om du inte läst sista boken, markera inte den vita texten.

Spoiler börjar vi * och slutar vid *

*Cinna dör, man får aldrig riktigt reda på hur och dom hittar aldrig hans kropp så jag hade alltid en innerlig förhoppning av att han egentligen levde. Otroligt sorgligt var det iallafall och han var den som jag saknade mest av alla andra döda.


Gale är en skitstövel och jag hatar att Katniss inte insåg det förrän typ sista kapitlet. (Jag kan säga att ja hatade honom sedan andra boken och att jag absolut är Team Peeta!)


Prim dör, det var så overkligt alltihop när hon sprängdes att jag bara ville gråta, om det var någon som jag inte trodde skulle dö så var det Prim. Tyckte verkligen om henne.


Peeta var som en robot - inställd för att döda Katniss när han kom tillbaka. Jag hade hoppats på en lång återförening av dom två.


Haymitch sviker Katniss minst 2 gånger i boken. Jag brukade tycka om Haymitch förut men nu blev allt så konstigt att jag ger upp honom...


När Katniss är hemma igen i slutet och Smörblomma kommer tillbaka för att leta efter Prim grinade jag som en gris. Det var så sorgligt alltihop.


Katniss mamma överger henne utan att säga någonting.


Gale dör aldrig. Allvarligt, tycker verkligen inte om honom.

Också till de saker jag tyckte om med boken.

Peeta blir normal igen.(Team Peeta all the way!)


Peeta och Katniss skaffar familj 


Smörblomma börjar leva med Katniss och dör (mot alla odds) inte.


När Katniss ska avrätta Snow så dödar hon Coin istället (Det var det jag hade väntat mig men jag blev ändå så förvånad när det hände.


När dom är i huvudstaden så kysser Katniss Peeta.


Trots att Katniss dödat flera människor så förvandlas hon inte till en 'ond' person utan är fortfarande samma gamla vanliga. Iallafall nästan.*

Hungerspelen är absolut en av de bästa böckerna jag läst någonsin och vad någon än säger om att andra och tredje boken är dåliga, tro dom inte. Läs istället boken och skaffa en egen uppfattning. Det gjorde jag.

1 kommentar:

  1. Så roligt, då borde det komma nu i veckan eller i början på nästa vecka! :D

    SvaraRadera