tisdag 17 april 2012

Nu känner jag att jag bara måste slänga ur mig det här innan jag exploderar totalt.

Om det är något som jag verkligen inte tycker om med att bokblogga så är det det här med att jämföra.
Flera gånger har jag kommit på mig själv med att kolla in andras bloggar, smått avundsjuk över hur bra de skriver, deras statistik, hur mycket kommentarer de har osv osv osv, listan över allt jag kan bli avundsjuk på är längre än du tror.
Det finns flera hundra saker jag stör mig på med allt det här med att bokblogga, jag vill inte direkt framstå som sur, gnällig eller pessimistisk men vissa saker måste man bara få säga.

Statisik: Ni som har hög statistik behöver ju inte gå runt och skryta om det och då menar jag att ni har en gadget på sidan av eran blogg där det står hur mycket besökare ni haft under dagen, veckan, månaden, totalt. Det är helt överskattat, en del av de där siffrorna kan t.om komma från din dator (om du inte gjort så att dina egna klick på sidan inte syns). Själv har jag varken låg eller hög statistik, ingenting att skryta med men inte heller något att skratta åt. Kom igen gott folk, var schysta och ta bort era gadgets så att bara ni själva kan se er statisik. Skulle hjälpa mycket med folks självförtroende skulle jag tro.

Kommentarer: Nu när vi ändå håller på och prata om sånt här kan jag lika gärna dra det här om kommentarer, vissa har typ 100 kommentarer på sina inlägg och jag antar väl att det bara är att bita i sitt sura äpple, andras inlägg kanske är intressantare än ens egen. *Suck*

Recensionsexemplar: Visst, jag får en massa recensionsexemplar i brevlådan, förfrågningar om det och exemplar av böcker som inte kommit ut, men vissa har kanske aldrig fått en bok och då har jag en uppmaning till er - skriv ett brev till förlagen, det var så det startade för mig och se vars jag är nu. Ett exempel; 500 sidor långt förhanstitt på ett manuskript på hemlig bok som kommer ut om någon månad. Våga ta det där steget, det är värt det, man har hela tiden nya titlar i bokhyllan och får oftast läsa böcker före alla andra. Superkul men okej, helt ärligt så kan det vara rätt stressigt att hinna med allt.

Top Blog's: Vadå anmäl dig till att vara med i Topp 50 över de mest besökta bokbloggarna? Det enda som händer är att man känner en kortvarig glädje, tävlingskänslan att alltid ha flest visningar, skadeglädje när man placerat upp sig eller besvikelse när det går dåligt, vrede av att tycka att man är dålig eller rent av sorg för att man inte kommer högre upp. Jag har känt båda och helt ärligt så registrerade jag mig faktiskt på tre liknande sidor och klättrade från en placering på 200 till top 10 men efter ett noga övervägande har jag valt att ta bort bloggen från dessa sidor då det bara skapar negativa känslor.

Ålder: Jag har inte avslöjat min ålder här på bloggen. Och skälet till det är att jag inte vill att folk ska jämföra sig med mig som jag så ofta jämför mig med dom.

Goodreads/Läsmål: Okej, läsmål är jättebra, jag har det själv och Goodreads fungerar precis som en läsdagbok, så varför är det då så stressande att läsa andras färdiga läsmål när det rör sig på böcker på över typ 50? Okej, alla läser olika fort och har olika mycket tid att läsa men ändå, trots dessa ursäkter kan jag inte rå för att det ibland blir lite pressande att läsa andras kompletterade läsmål när man själv inte ens kommit halvvägs.

...

Eller är det bara jag som känner så här? Är ni i själva verket glada över andras framgång (självklart är jag också det men ibland kan jag inte rå för mig att tänka som jag gör, jag är trots allt bara jag.) och tänker inte den minsta lilla negativa tanke?

15 kommentarer:

 1. Så här tycker jag:
  Det där med besökare har jag mest för mig egen skull på min blogg, så jag bara kan gå in på bloggen och se om någon kikat in sedan senast liksom. Jag har inte alls mycket besökare, så det är ingenting jag skryter om direkt, jag har det som sagt för min egen skull. Hade jag däremot haft många besökare hade jag tagit bort den gadgeten, för något jag hatar är att verka skrytsam/andra som skryter.
  Jag har aldrig fått något recensionsexemplar och tänker inte fråga efter att få något, för jag skulle inte hinna med. Inget negativt mot de som får recensionsexemplar, det är bara det att just jag inte skulle hinna med att läsa allt. Jag har fullt upp med att läsa mina egna böcker, och har ingen lust att känna någon press över att jag läst för lite, jag vill bara läsa för att jag vill och inte för att jag känner mig tvungen, som jag tror att det lätt kan bli om jag får hem för mycket böcker (jag har många olästa + är på biblioteket ofta nämligen) ;) Men man vet aldrig, kanske skickar ett brev någon gång! :-)
  Jag håller med dig om Top Blog's. Det är väl bättre att vara lyckligt ovetande om att ens blogg inte är populär än att vara ledsen och känna sig pressad att göra bloggen bättre för att man har så lite besökare? Det kanske finns några som tar bort sina bloggar för att de märker att de inte är populära till och med, och man ska ju blogga för att det är kul och inte för att bloggen ska populär.

  Verkligen jättebra skrivet, jag älskar att läsa om vad andra tycker & tänker om saker och ting! :D

  SvaraRadera
 2. jag tycker inte du behöver tänka så mycket på andra. visst finns det de med flera böcker och så men vad gör de. Så länge du skriver det du vill skriva, läser det du vill skriva så tycker jag du bara ska köra på.

  Jag har börjat få lite förfrågningar från förlag om jag vill ha recensionsex det är kul och jag tackas självklart ja. Men sen är jag världens fegaste, hur skrev du i ett sånt brev?

  Fortsätt blogga för att det är kul! kram

  SvaraRadera
 3. Väldigt bra skrivet! Jag håller definivt med dig om allt. Och det där med åldern, visst, jag jämför jag också med olika personer. Men det är ändå kul att veta hur gamla de andra är ;)

  SvaraRadera
 4. Håller faktiskt med dig om nästan allt. Det där med att man kan se statistik från dagen, månaden osv är lite löjligt. Jag har bara så att man kan se totalt. Och det där med bloggtoppen håller jag inte riktigt med. Vissa är med för att se hur bra det går och kanske siktar på att ligga på topp 10 eller så, men det är olika för alla :)

  SvaraRadera
 5. Jag kan bara säga att jag håller med (fast jag är ju glad att det går så bra för många också!)

  SvaraRadera
 6. något jag stör mig på är att alla verkar hinna läsa så himla mycket böcker... jag hinner inte...

  SvaraRadera
 7. Gud va bra att höra jag trodde jag var helt själv om att tycka allt det där! Känner typ exakt samma sak!

  (Men jag är faktiskt väldigt avis på din blogg bara så du vet. Du är SJUKT bra på att skriva!)

  SvaraRadera
 8. Roligt att du tog upp det där med läsmål på Goodreads. Jag blev så stressad av att jag låg efter med mitt och att alla hela tiden hade läst mer än mig så jag valde helt enkelt att ta bort mitt läsmål för jag blev bara stressad och jag vill läsa för att det är roligt. Jag är inte direkt avundsjuk på att andra läser mer än mig,jag är mest bara ledsen för att jag läser så långsamt att jag inte hinner med alla böcker som jag verkligen vill läsa.

  SvaraRadera
 9. De med kommentarer tycker jag folk är så dåliga på att kommentera! Även om jag har läsare som följer mig så är det inte ofta jag får kommentarer, skit tråkigt!

  SvaraRadera
 10. SV: Va? :O Jaha... okej, då kan det ju vara bra att inte visa åldern i vissa fall ;)

  SvaraRadera
 11. Svar: Eftersom jag redan skriver upp allt jag läser i en liten bok som jag har hemma så behöver jag egentligen inte Goodreads för att hålla reda på vad jag läser för det gör jag ju ändå, så för mig spelade det ingen roll alls:) Men jag förstår verkligen om man gör som du:)

  SvaraRadera
 12. Intressant inlägg! Jag jämför mig ofta också med andra bloggare, och avundas ofta hur bra många skriver. Men det finns ju alltid någon som har något man själv inte har, och jag försöker oftast att bara tänka på det som är bra med min blogg. Att bli glad över att ha fått många kommentarer på ett av mina inlägg, även om många andra bloggar får fler.

  Det här med åldern är inget jag tänker på. Tycker det är lite intressant att veta åldern för att se vad en speciell åldersgrupp tycker om olika böcker. Men alla bokbloggare har ju böcker som gemensamt intresse, så åldern för mig spelar inte så stor roll.

  Jag tycker att du har en superbra blogg, och försöka att fokusera på det istället att jämföra. Men ibland är det ju positivt att jämföra också, det är bra för att kunna utvecklas. Bara man inte sätter sig själv på det nedre steget hela tiden :)

  SvaraRadera
 13. Intressant inlägg. Det där med ålder tillexempel. Jag är bara 11 och rätt säker på att jag är yngst i bokbloggskretsen och jag tror att det kan vara nästan lite chockerande att jag läser typ samma böcker och så,fast jag vet inte. Statistik tycker jag inte är viktigt att skylta om,tänk om man har 1000 om dagen men skriver ointressanta inlägg och kanske inte får så mycket kommentarer,då har jag hellre få men folk som bryr sig mer. Goodreadsmål tycker jag är intressant att se men jag jämför mig inte,det beror väldigt mycket på hur mycket tid man har och så. Men som sagt,intressant inlägg!

  SvaraRadera
 14. Jag kan definitivt hålla med dig på vissa punkter. Jag minns själv när jag började blogga och då jämförde jag mig lite med andra men nu har det svalnat lite och jag bloggar mer för mig själv.
  Goodreads gillar jag för att det hjälper mig att hålla reda på vilka böcker jag har läst under året men jag förstår hur du menar också :)

  SvaraRadera