torsdag 26 april 2012

Tjuggablöff nej tack.

 Det är jul och Lily ska för första gången någonsin fira den helt ensam, hennes föräldrar har åkt till Fiji för att sola, hennes morbror till Florida för att fria till sin flickvän och hennes bror, som egentligen ska fira den tillsammans med henne har bytt ut henne mot sin pojkvän. Så för att trösta sig själv börjar hon skriva utmaningar i en röd skrivbok i hopp om att någon hittar den och skriver tillbaka.

Dash är lite vad man nu för tiden kallar gay. Han gillar att läsa, hänger gärna för sig själv och ska också fira sin jul ensam för första gången. Men till skillnad från Lily är det precis vad han vill. Hans föräldrar är skilda och att fira julafton två gånger river bara upp nya sår så därför ljuger han och fixar så att han får bo ensam. 
En dag när han går i sin favoritbokhandel hittar han plötsligt en röd skrivbok. För nyfiken på vem författaren är antar han utmaningen och snart har de tillsammans bildat en alldeles egen historia.

Har ni läst Nick och Norahs oändliga låtlista och sedan läst Dash och Lily's utmaningsbok? Har ni märkt den spolierade totala likheten?! Okej, ni såg det. Ett frågetecken och ett utropstecken. Ja, jag är sur. 
För det första, Nick och Dash? Samma personlighet, Lily och Norah? SAMMA TJUGGABLÖFFA personlighet! Språket är likadant och det jag verkligen, verkligen, verkligen stör mig på är att det är som att läsa en bok med samma personer då det är samma författare!
Ta mig inte fel nu, men ska inte författare som skriver flera böcker kunna liksom... kunna göra alla olika eller något sånt? Suck. Jag vet inte vad mer jag ska säga utom att boken inte levde upp till mina förväntningar. Men ska iallafall lägga in ett gott ord om den och det är att slutet var så roligt att jag garvade ihjäl mig ungefär 20 sidor men annars var den... inte min bok.

Och nu var det här med betyget... Vet inte hur jag ska ge den betyg på ett rättvist sätt så jag börjar med 12 poäng och sedan räknar jag upp alla dåliga saker och ger -1 poäng för det...

- För lik Nick och Norahs oändliga låtlista
- Lily är jobbig, bara jag som störde mig på henne? (Dash och Boomer var favoriten absolut)
- Tråkiga scener när Dash och Lily träffades (förutom de där 20 sidorna)
- Seg större delen utav boken
- Levde inte upp till mina förväntningar
- Jag praktiskt längtade efter slutet
- Likadana personligheter som i Rachel Cohn och David Levithans förra bok.
- Förutsägbart slut

Okej, 4/8 vargar... Kan vara generös och ge den 4½. 

Okej, något som var läckert var framsidan, på författarnas gemensamma böcker är det alltid ansikten i bakgrunden som jag aldrig lägger märke till, coolt!

2 kommentarer:

  1. Jag utmanar dig att svara på 11 frågor, kika in på min blogg för mer info (du kanske redan har blivit utmanad en gång men då får du en till utmaning nu) :)

    SvaraRadera
  2. Jag skriver ett nytt i helgen :( Jag som hade skrivit så långt...

    SvaraRadera