torsdag 21 juni 2012

The Perks of being a wallflower - Stephen Chbosky

And in that moment, I swear we were infinite.


Charlie är blyg. Och då pratar vi inte om att han aldrig vågar räcka upp handen i klassrummet och svara på frågorna, här pratar vi om blyg som att inte ha några vänner. Alls.
Men snart är det dags för hans första år på gymnasiet och om det är något som han vill ändra så är det antalet kompisar. Men Charlie är annorlunda och det krävs mycket för att hitta någon som ens står ut med honom. Det är då han träffar Sam och Patrick, de enda som verkligen accepterar vem han är och låter honom komma men ingenting varar för evigt, inte ens vänskapen.
Eller?

Ååh, jag vet inte vars jag ska börja. Den är så bra... Det är som om varje kapitel är ett pussel och i slutet så fattar man allting och ååh vad bra den är! Jag infinner mig i extas just nu för att jag kan inte riktigt förstå, det är som att gråta inombords och skratta utanpå för att den är så omöjlig att inte älska.
Allt i boken, språket, handligen, karaktärerna. Allting är så perfekt att jag hade kunnat läsa den om och om igen, flera gånger per dag.
Jag fattar inte att det här är Stephen Chbosky's första bok, det är som om han skrivit hundra före den här för allting är så perfekt, perfekt att jag vill skratta och gråta igen, jag fattar bara inte hur han lyckas.

Samtidigt är boken så annorlunda. Dels för att Charlie är en wallflower, ser och förstår allt, i boken är alla som inte känner Charlie smått elaka mot honom men som läsare hade jag blivit kär direkt om han hade gått i min klass, han är så... underbar på något sätt när han lugnt och stilla berättar genom sina brev till en Dear Friend om sin dag.

Jag vet inte vad mer som jag borde skriva utom att om du tänker se filmen som kommer ut om cirka tre månader så är det ett måste att du läser boken först. På engelska.
15 kommentarer:

 1. Den är på väg hem till mig nu :D
  sen måste jag bara övertala någon att följa med mig på bio och se den också ;)

  SvaraRadera
 2. Jag måste läsa den här boken! Och se filmen sen :)

  SvaraRadera
 3. Ser fram emot att se filmen!! Men först läsa boken (ett måste, haha) :)

  SvaraRadera
 4. Omslaget är ju bara så himla fint! Fast jag vill nog helst läsa boken innan jag ser filmen, men det kommer vara svårt att hålla sig!
  Först visste jag inte vad Wallflower betydde, så jag googlade lite, och det visade sig att det heter panelhöna på svenska, tänk vad skojigt om den svenska versionen hetat panelhönan, haha ;)

  SvaraRadera
 5. Jag bor i lilla Trelleborg i Skåne :/
  Var bor du?

  SvaraRadera
 6. Sv: Ingen aning ;)
  du menar hur fint vädret är där NERE va? ;)
  Men det är faktiskt inte så jättefint, visst vi har ändå haft en del sol men det är inte förrän för några timmar sen solen kom fram idag, det regnade innan :/

  SvaraRadera
 7. Sv: haha japp det skrev du verkligen :P
  Det är ju skönt :D
  Vi har sjukt blandat väder här nere. Igår började det med regn men blev soligt till kvällen. Idag började det sjukt soligt, men nu är det mulet :/

  SvaraRadera
 8. Jag ska snart beställa hem engelska böcker och jag ska absolut beställa den :D

  SvaraRadera
 9. Nu har jag läst så mycket bra om den boken att jag snart bara måste läsa den! :)

  SvaraRadera
 10. Va inte alls sugen på den boken först men nu har folk gett den så himla fina recensioner på sista tiden att jag nog ska beställa den snart ändå =)

  SvaraRadera
 11. Hittade den här bloggen av en slump när jag sökte på svenska sidor om The Perks of Being a Wallflower. För de som är intresserade av filmen kan jag säga att jag har mejlat med SF och för tillfället finns inga planer på att visa filmen i Sverige (däremot i Norge och Danmark...) Kontakta gärna SF så att de vet att det finns människor som vill se filmen här i Sverige också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vad hemskt! Ååh, det kom verkligen som en överraskning för mig.
   Ska verkligen maila till SF, tack för att du skrev.

   Radera
 12. Jag såg filmen i New York när jag var där av en ren slump , ska nu beställa boken , och sen filmen !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg du den? Åh vad avundsjuk jag blir... Var den bra? SPOILA INTE!

   Radera
 13. Har just sett filmen och den var helt underbar!

  SvaraRadera