onsdag 24 april 2013

Rädda mig (inte)! - Tahereh Mafi

Kan man inte annat än älska de tvetydiga titlarna till den här serien?

OBS! Spoilervarning för den som inte läst Rör mig inte!

Juliettes beröring är dödlig och efter att hon lyckades rymma från Warners psykotiska försök att tvinga henne att döda människor för honom och hans Återeblassemang, råkat röra honom och samtidigt ta reda på att han, precis som Adam är immun mot henne, blivit kysst av honom, skjutit honom i armen och lyckats ta sig under jord till en hemlig samling med människor som är precis som Juliette, speciella, så tror hon att hon äntligen är bland människor som kommer acceptera henne men blickarna följer henne vars hon än går men misstänksamma människor och folk som tystnar när hon stiger in i ett rum är hennes sista problem när det visar sig att Warner letar efter henne och en skruvad vändning tar vid och Juliette tvingas användas upptäcka och använda sina riktiga krafter. För att överleva.
Och för att döda.

Jag tyckte att första boken i serien (Rör mig inte!) var en bok värd att läsa men när jag stängt igen Rädda mig inte!'s sista sida och bara suttit och lett fånigt måste jag säga att Rör mig inte var någonting, eller en riktig skitbok jämfört med uppföljaren.
Jag kände direkt att Juliette växt från den tysta, osäkra, nerviga tjejen till starka, kraftfulla tjejen som än så länge väljer val som jag anser att hon gör rätt i.
Tvåan är mer actionfylld, vi får följa fler karaktärer även om boken ständigt är skriven i Juliettes perspektiv.
Dessutom så gör hon inte som många karaktärer och berättar allt som hänt i den tidigare boken för att läsaren ska påminnas utan det kommer successivt och även jag som totalt hade glömt första boken (speciellt kyssen och det faktum att Adam hade en lillebror!) så fick jag snabbt reda på vad som hänt men utan den uppradning av händelser som det brukar beskrivas på.

Juliettes sätt att berätta sin historia på är något jag trivdes med och jag älskar idén med överstrykna meningar som jag förstår symboliserar förbjudna tankar.

Spoiler för den som inte läst Rädda mig inte!

Att Warner dessutom fick en så stor och betydelsefull och underbar (!) roll i den här boken fick mig också att sluka den med hull och hår och jag kan stolt berätta att jag tycker att Adam ska slänga sig i väggen, jag är Team Warner!

Slut på spoiler.

Det enda jag inte tyckte om med boken var att Tahereh Mafi använde siffor (1,2,3) istället för att skriva de med bokstäver. Det såg malplacerat ut i den annars så flytande texten.


Älskar den!

2 kommentarer:

  1. Nu blir jag ännu mer peppad på att läsa den här boken. :) men själv gillar jag inte alls Warner.

    jag har en till som läser boken, så det är ingen fara så. Men jag vill ju gärna veta vad du tycker också. Men ha inte dåligt samvete, du har ju annat som du måste prioritera först. Hoppas bara att du får lite tid att läsa snart.

    SvaraRadera
  2. Längtar efter att läsa den här boken!

    SvaraRadera