torsdag 5 september 2013

Den nya människan - Boel Bermann

Året är 2014 och efter ett år utan födda barn är världen i chock.
Just därför hurras det extra mycket när kvinnorna blir gravida igen, men någonting är fel.
De här barnen är tysta, skriker aldrig, leker inte, de är annorlunda, inte som människor.
Snabbt inser alla att något är fel, fruktansvärt fel. Men då är det redan försent..

Boel Barmanns bok, den nya människan börjar konstigt och slutar konstigt och allt därimellan är konstigt.
Jag har aldrig läst något liknande.
Berättarsättet är annorlunda och ibland kan det gå flera år på bara en rad, vi börjar tillexempel på år 2014 men i slutet har vi hoppat fram 13 år och huvudrollen har knappt ändrat sig alls. Det händer visst mycket på 13 år, men ingenting psykologiskt. Eller?
En stor tumme ner är att författaren lyckas hoppa över alla spännande scener och de berättas bara i ett fåtal ord så istället för att sitta och dregla över bloddrypande händelser som får håret att resa sig och gåshuden att knottra sig så hoppar man istället direkt över till ett trist, gästframbringande samtal mellan huvudpersonen och någon överflödig.
Annars en rätt bra, smått förutsägbar men ändå intressant bok, vad skulle vi ha gjort, hur skulle vi ha reagerat om det plötsligt började födas nya människor?

Den nya människan är en bok som fått mycket publicitet, kolla efter boktrailers, hashtags osv, ni kommer häpna över allt som går att hitta.

3/5 vargar, bra bok men den saknade någonting.


1 kommentar:

  1. För inte så länge sedan läste jag en fantastisk bok!! How to exterminate stupidity heter den. Den påpekar den officiella pessimismens logiska självmotsägelser, räknar upp moderna upptäckter, och bevisar faktiskt att det finns hopp, både om att bli smart och stoppa miljöförstöringen, och om att programmera om sin egen kropp för att anpassa sig till den miljöförstöring som ändå skett innan den stoppas. Det är helt enkelt en sådan jättebra vetenskaplig optimistisk bok som kan få folk att omedelbart sluta försöka ta livet av sig och istället glatt börja fira de vetenskapliga framstegen! Dessutom kostar den bara 149 kronor att beställa från http://litenupplaga.se/1198 och enligt rykten på Pure science Wiki kommer den att säljas ännu billigare på Bokmässan i Göteborg 26 till 29 September, där det dessutom sägs gå att få boken signerad av författaren efter hans tal 14.15 till 14.25 på lördag 28 september!

    SvaraRadera