torsdag 20 november 2014

Avståndet Mellan - En Novellsamling

Väntan på ett rån. Och en kille på hembesök. En förälskad fabriksarbetare. En incidentrapport. En gatupoet. Kaffesump. Ett  telefonsamtal. En betraktare. Stora plastkassar fulla med tyg. En konsertcellist i Drömmandet. En docka. Fri vilja. En ofödd. En möhippa. En bror, en syster, en pappa. Ett brev hem. En smutsfläck. (Och en jacka.) En backpacker i främmande land. Köpa säng. Ett av dom patetiska sönderskurna indiekidsen som Henric de la Cour pratat om? Juliàn. Efter olyckan. Prostatacancer. Två flugor på en kebab. Den som väver världen. En hämnare utklädd till mumie. En skräckfylld IT-krasch. Två månar.
Och 24 författare: Gunnar Ardelius, Sara Bergmark Elfgren, Inti Chavez Perez, Kevin Frato, Anthony Grooms, Fabian Göranson, Ülkü Holago, Malin Isaksson, Tony Johansson, Anneli Jordahl, Jenny Jägerfeld, Mats Kempe, Johanna Koljonen, Katarina Kuick, Björk Mirjamsdotter, Charlotte Glaser Munch, Ubah Musse, Ingrid Olsson, Otto Rimfors, Ingelin Røssland, Mårten Sandén, Jessica Schiefauer, Erika Söderström och Johanna Thydell.
24 kapitel. 24 Författare.
Avståndet mellan är en novellsamling med en röd tråd som löper genom hela boken. Varje kapitel har en sak gemensamt: De utspelar sig på pendeltåget i Stockholm.
---
Men det fattade ju inte förstås jag. Jag läste inte ens baksidan av boken utan började bara läsa. Sida efter sida gick innan jag förstod att varje kapitel hade olika huvudkaraktärer. Wops. Detta har fått mig att inse att skillnaden mellan svenska författare är hårfin om den ens finns. Alltså fy, om alla skriver likadant vill jag nog aldrig läsa en enda bok igen.

Men det finns vissa som står ut, anonyma kapitel, kapitel på engelska, två på norska och det är det som ändå får mig att tycka om den här boken. Den är unik, annorlunda och dessutom är varje kapitel fristående, du kan bokstavligen slänga ifrån dig boken, plocka upp boken ett år senare och bara börja där du slutade. En perfekt bok för bussen, eller varför inte Pendeltåget i Stockholm? 

4/5 vargar. 

3 kommentarer:

 1. Haha, det kanske blev lite konstigt om man inte förstod att det var samma person? ;)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vi ska vara med i samma bloggstafett nu i advent, och vill du veta ett jättekul sammanträffande (förutom just det att vi ska skriva i samma stafett...)? Jag kommer från Boden och i högstadiet var jag bästa kompis med din syster Emma!

  Min blogg är miasvardagsrum.blogspot.se, men jag har inte skrivit något på länge.

  SvaraRadera
 3. Mmm! Perfekt ströläsning. Det har sagts förr och bör sägas igen: noveller är underskattade. Vilken fin header du har!

  SvaraRadera